Följ banbygget på klubben...
2020-12-24 Korthålsbanan
Julaftonsmorgon och dags för det sista blogginlägget. Det hela började som en hoppfull idé och nu två år senare står banan färdigbyggd. Banan kommer att vara ett fantastiskt komplement till våra andra banor och fungera som en första introduktion till de som vill prova på golf. Dessutom kommer den att användas för juniorträningar, gruppträningar och all individuell träning för de som vill slipa på sitt wedge- och närspel. Den möjliggör också för kortare rundor för de som inte alltid har tid att lägga ett par timmar på golfbanan. Banan kan spelas som 6-hål eller som 9-håls loop med möjlighet att stänga av ytor för träningsgrupper eller liknande.

Tidigare byggde man korthålsbanor som hade hål längder upp till 150 meter och ibland även längre. Den moderna korthålsbanan ska inte ha hål som är längre än 90 meter för att man ska kunna spela banan med endast en wedgeklubba (förutsatt att man har slaglängden). Vår bana är byggd med den tanken och alla hål är 40-90 meter. Karaktären på banan är öppen och byggd för att man ska kunna variera sina slag. Små kullar är ett genomgående tema på hål 1, 2, 6, 7, 8 och 9 för att ge ett estetiskt vackert intryck, inte olikt banor med linkskaraktär, och för att kunna användas för att spela låga slag som tar bollen in till green. Hål 3, 4 och 5 som ligger på andra sidan vägen har en annorlunda karaktär med stora höjdskillnader, där greenen på hål 5 sticker ut. En green med en bunker mitt i! Spektakulärt och lite provocerande kan tyckas men syftet är att kunna använda bunkern som en träningsbunker och slå mot 3 olika greener. Det som även sticker ut är en dubbelgreen (hål 1 och 8), några upphöjda tees som ligger inne i skogsdungar och en långsmal green på hål 7 med en design som skiljer sig från de andra greenerna. Där finns dessutom banans blott andra bunker. Till banan har även en puttinggreen byggts som ligger i direkt anslutning till första utslaget.

Korthålsbanan är en bana som vår arkitekt Christian Lundin designat för att kunna tilltala alla golfare, nya som gamla, och inte vara för svårspelad. Nu är det bara vänta på att gräset växer på alla ytor så att vi kan ge oss ut och utforska hur den faktiskt kommer att spelas.

God Jul & Gott Nytt År önskar,

Jyrki & Mattias

2020-12-23 Hål 16, 17 och 18
Nu är vi inne på upploppet och idag presenterar vi de 3 sista hålen. Vi startar såklart med...

Hål 16
Det som sticker ut på 16 är en stor och hög bunker mitt i fairway, på samma plats som den låg tidigare. Den behövde bli så hög för att synas från tee och den kommer verkligen att märkas. Planen för framtiden är att bygga nya tees till höger om ån vilket ger en ny spellinje och tydligare bunkrar visuellt. När det är klart kan vi gå in och sänka bunkern lite så att den inte bli så hög och utmärkande. Det övriga som hänt på hål 16 är 2 nya fairwaybunkrar till höger och att det inte längre finns någon greenbunker utan en mindre avrinning istället.

Hål 17
Enligt vår masterplan så ska greenen på hål 17 flyttas ner och ligga kort över ån. Med en bunker precis bakom green kommer detta att skapa ett fantastiskt korthål, inte helt olikt nr 12 på Augusta National. Men än är vi inte där. Det vi har gjort är en något provisorisk lösning likt vi gjorde på hål 2. Bunkern som tidigare låg rakt in mot spelet ligger nu mer till höger om green och har givetvis fått ny design och blivit väldigt vacker.  

Hål 18
Här har det verkligen hänt saker. Vår arkitekt Christian Lundin har skapat ett väldigt strategiskt hål som kommer att tillhöra banans absolut bästa. Från tee har hålet fått en tydlig ”risk and reward” karaktär. Med 3 bunkrar tvärs över fairway skapas ett utmanande utslag. Om man bestämmer sig för att driva den bunker som ligger kortast till vänster väntar ytterligare en bunker bakom. Designen är väldigt spännande med bland annat en liten ö i en av bunkrarna. När man väl landat sin boll säkert på fairway så väntar 2 bunkrar 40 meter kort om greenen till höger. Detta för att göra det lite smalare för de som lägger upp sig där och dels för att hålla emot sneda slag som är på väg mot puttinggreen. 2 greenbunkrar, 1 vid varje sida, kompletterar och ger sammanlagt 8 bunkrar. Ett värdigt avslutningshål till vår ”nya” fantastiska bana.

Vi hörs snart igen med avslutningen på bloggen, denna gång, som kommer att handla om korthålsbanan...

2020-12-18 Hål 14 och 15
Vi rör oss vidare mot 14 och 15. Planen har hela tiden varit att banan som helhet inte ska bli svårare än innan. Dessa två hål har varit väldigt avgörande för scoren för många spelare och därför har vi valt att göra det lite lättare, utan att för den delen ändra på för mycket på två redan bra hål. Beslutet blev att ta bort bunkrarna på båda hålen. På hål 14 fanns det en fairwaybunker till höger som inte alls var i spel egentligen så det var inget svårt beslut att ta bort den. Vid green har vi ersatt de båda bunkrarna med mindre avrinningar för att ändå skapa ett intressant och spännande greenområde.

På hål 15 fanns det lite för mycket av allt. Vatten både till höger och bakom och bunker till vänster. Genom att ta bort bunkern och skapa en väldigt fin avrinning, kanske banans mest spektakulära avrinning, tycker vi att ett fantastiskt korthål nu blivit ännu bättre. Det kommer fortfarande att vara en utmaning men inte lika utslagsgivande som innan. Vi tror att dessa förändringar kommer att skapa en bra dynamik inför avslutningen där det på vissa hål inte kommer att saknas bunkrar...

Nästa gång presenterar vi 16 och 17.

2020-12-12 Hål 12 och 13
Bloggen har fått stå tillbaka lite den senaste veckan eftersom vi har haft fullt upp med att lägga torv och färdigställa bunkrar. All personal och flera frivilliga från klubben har varit ute och hjälpt till så vi kan bli klara till mitten av nästa vecka när våra arbetare ska börja åka hem för julfirande. Men nu är det dags för blogg igen och denna gång är det fokus på hål 12 och 13.

Vi börjar med tolvan. Innan hade vi 2 fairwaybunkrar till höger som båda hade högst tveksam placering. Dessa har försvunnit och ersatts av 2 nya som är betydligt mer strategiskt placerade. Det är 2 ganska små bunkrar som skär in lite i fairway ungefär 150 meter från green. Om vi rör oss framåt mot just greenen så är det en ny högerbunker som ligger något mer framför greenen än innan. Som upplagt för riktigt spännande pinnplaceringar till höger på green alltså. Bakom bunkern finns det nu en avrinning som kommer att gå ihop med den befintliga bakom greenen.  

Vidare till hål 13. De 5 fairwaybunkrar som funnits innan är borttagna och har blivit ersatta med en stor (väldigt stor) bunker till vänster. Den ligger ungefär lika långt fram som den sista bunkern låg innan till vänster, vilket betyder att de flesta inte kommer nå den på utslaget. Den har en väldigt annorlunda och spännande utformning och gör verkligen hålet till något speciellt. Framme vid greenen har de 3 ganska fula bunkrarna blivit 2 nya betydligt vackrare. Båda ligger lite åt höger vilket gör att det blir mer plats att spela in på till vänster. Hål 13 är ett av hålen som blir enklare för dom flesta med denna lösning.

Nästa gång fokuserar vi på hål 14 och 15 som är omgjorda på ett något annorlunda sätt.

2020-12-04 Hål 11 och en inblick i hur vi bygger bunkerkanter.
Idag ska vi ta en titt på vad som hänt på hål 11 men vi börjar med lite annan information som bonus. Vi ska kolla lite närmare på hur vi bygger bunkerkanter på våra nya bunkrar. Vi har haft lite problem med de bunkrar vi byggt i etapp 1 (hål 1-9) på grund av att de vill torka ut på kanterna. När vi lagt torven har vi bara låtit den hänga över kanten ner mot sanden. Detta har gjort att bunkerkanterna blir väldigt känsliga för torka med ett i några fall tråkigt utseende. Det nya sättet vi använder oss av nu kallar vi ”kubteknik”. Man skär ut kuber likt på bilden från ett lämpligt ställe i semiruffen, med ett speciellt redskap på grävmaskinen. Sen sätter man kuberna längs med kanten på bunkern med gräset inåt. När man sen torvar ovansidan på bunkern låter man bara grästorven möta gräset på kuberna. Eftersom man får rejält med jord och inte skär av rötterna i kuben utan får en homogen klump med sig blir kanten mindre känslig för torka. Denna teknik är det vår engelska firma som utvecklat, och byggt egna och speciella redskap för. Det är bara de som byggt på detta sätt men jag är säker på att fler kommer att kopiera det eftersom det verkligen är en väldigt smart idé.

Hål 11
Över till vad som hänt på hål 11. Jag tror de flesta håller med om att framförallt de 2 högerbunkrarna på elvan hört till banans svagaste kort. Därför känns det kul att presentera 3 helt nya bunkrar vid green. De kommer att ligga tvärs över (eller cross som man säger) med den högra bunkern längst ifrån green. I mitten blir det en mindre bunker och till vänster en stor väldigt vackert utformad bunker med intressanta former. Som på hål 10 kommer detta bli en rejäl förbättring för greenområdet och det kommer även innebära lite nya klipplinjer och annat trevligt för att förhöja spelupplevelsen. Ett mycket bättre hål helt enkelt!

När vi hörs nästa gång går vi vidare och presenterar 3 nya bunkrar på hål 12.

Ha en trevlig helg!

2020-12-01 Hål 10

Vi fortsätter vår genomgång av våra ombyggnationer på Vallen och idag har turen kommit till hål 10. Kanske inte vårt mest spektakulära hål men när vi är klara blir det ett klart mer estetiskt tilltalande golfhål. Det blir fortsatt en bunker till höger och en till vänster om green, men med vår nya design blir det ett rejält lyft jämfört med de gamla bunkrarna. Nyheten på 10:an är att det även blir en bunker bakom greenen. Detta för att samla upp slag som är på väg över green och för att rama in greenen på ett bättre sätt. Hålet blir inte svårare men definitivt vackrare och bättre.

Vid en del blogginlägg tänkte vi passa på att berätta om lite annat som har med vårt arbete att göra. Idag tänkte vi presentera gänget som gör jobbet. Vi använder oss av en firma från England som heter 1st Golf Construction golfconstruction.co.uk. Deras CV är minst sagt imponerande och innehåller bland annat jobb på Royal St George’s, Royal Portrush, Royal County Down, Carnoustie, Royal Lytham St Annes, Muirfied, Portmarnock och Trump International. De har inte gjort många projekt i Sverige tidigare men har varit inblandade i Halmstad Golfarena och byggt Vetlandas korthålsbana. Nu när de är hos oss har de även passat på att bygga om hål 1 på Lyckorna och gjort om 2 bunkrar på hål 13 på Halmstad GK.

Några av de som varit hos oss och jobbat har åkt vidare på andra projekt men det är 7 personer kvar som ska färdigställa arbetet. Alla vi som varit med och sett hur dom arbetar är väldigt imponerade. Förutom att de är väldigt skickliga på det dom gör så är det ett väldigt glatt och trevligt gäng som är lätta att samarbeta med.

Det blev ett kortare inlägg den här gången men vi hörs snart igen och då kommer det att handla om de spännande förändringarna på hål 11.

2020-11-27 Då var det dags igen…

Det går inte att betona nog vilken golfsäsong det har varit, och fortsätter att vara för vår del! Normalt är denna period på året en kort tid för reflektion, analys och återhämtning, innan det är dags för förberedelserna inför nästa säsong, men inte i år. Istället präglas denna eftersäsong av spännande och utvecklande banprojekt som kommer att lyfta Laholms GK till en ny dimension.

Vi är i praktiken klara med korthålsbanan och hål 2 som blivit helt ombyggt, samt de planerade förändringarna på Stegans hål 8 och 9. Sammanfattningsvis kan vi säga att allt blir ett oerhört lyft för klubben, inte minst hål 2 som kommer att bli vårt nya signaturhål.

Med det sagt så är det dags igen att starta den av medlemmarna efterfrågade bloggen från ifjol och berätta om vad som händer på anläggningen, inte minst på de sista 9 hålen på Vallen. Vår avsikt har hela tiden varit att berätta om alla förändringar från starten av byggnationen av korthålsbanan, men tiden har helt enkelt inte räckt till. Vi ska försöka ta igen det genom att skriva om det som nu händer på Vallen, ett hål i taget, i kronologisk ordning, med hål 2 som startpunkt. Vi kommer också att ta ett helt inlägg till att prata om korthålsbanan och multifunktionaliteten bakom den. Dessutom kommer vi denna gång inte enbart att lägga upp inläggen på hemsidan utan även skicka ut dem i form av nyhetsbrev varje gång, vilket vi hoppas bli 2–3 gånger per vecka tills vi är färdiga. Så då sätter vi igång...


Hål 2 – Ett helt nytt golfhål

En del undrar säkert varför vi väljer att bygga om hål 2 igen. Vi gjorde ju förändringar där när vi byggde om på första 9. Orsaken är sand. Mycket sand... Vi ville inte lämna ett hål orört när vi gjorde våra ombyggnationer förra hösten utan vi valde att göra en enkel och förhållandevis billig lösning för att sedan komma tillbaka detta året och ändra det helt. Sanden som fanns i marken har blivit ett fantastiskt underlag till vår korthålsbana. Mer om det senare när vi kommer till presentationen av den.

En annan viktig aspekt är att vi hade ett säkerhetsproblem på tvåans tee. När du sänkt din birdieputt på ettan behöver du inte längre ducka för sneda slag när du väntar på utslaget på tvåan utan du går snett framåt istället till 2 nya tee som ger hålet en helt ny vinkel. Nu slipper man ha lastbilar och blå vägskyltar i blickfånget och får istället se vårt nya signaturhål. Det sluttar neråt mot en långsmal svagt ondulerad green. Bakom vaktar 2 bunkrar och framför är det stora avrinningsytor som kommer fånga upp många bollar och skapa intressanta slag.

Vi som jobbat med detta och sett hålet växa fram kan inte vänta på att få visa upp det för alla medlemmar och gäster. Vi tycker verkligen att vår arkitekt Christian Lundin skapat ett litet mästerverk. Våren 2021 får alla chansen att prova det.

Vi hörs snart igen och då tar vi en titt på hål 10...

 
Jyrki & Mattias