Följ banbygget på Vallen 18-hålsbanan...

Efter 3 intensiva veckor är vi nu klara med grävning och markarbete av etapp 1 av vår ombyggnation av Vallen. Allt har gått enligt plan och till skillnad mot i våras så har vi haft vädret med oss. Det har totalt blivit 18 nya bunkrar och vi har lagt igen 21 st. En del ligger på samma ställen som innan men har fått ny design och en del ligger på helt nya platser. Helt klart är att det kommer att bli en ny upplevelse att spela banan till våren. Vi är väldigt nöjda med resultatet och ser fram emot att visa upp det för er medlemmar!

Vi har nu lagt ut all torv som vi tagit upp själva och kommer att köpa in en del. Det har varit väldigt arbetskrävande att torva så mycket själva men vi har sparat en del pengar på det och får fördelen att få tillbaka samma gräs igen. När allt gräs är färdiglagt så tar vi ledigt för jul och under vintern och våren kommer vi att lägga singel och sand i bunkrarna.

Vi vill tacka alla medlemmar för det stora intresse som ni har visat för banbygget och bloggen. Många har varit ute och tittat och följ arbetet på plats, vilket har varit uppskattat. Vi är stolta över att ha genomfört det största banbygget i Halland på 10 år och hoppas att ni medlemmar uppskattar förändringarna.

Vi hörs igen till våren!

Hälsningar,

Mattias & Jyrki

 

2019-11-17 Vi närmar oss slutet...
Nu är vi inne på den sista dagen med Graham och Marcin. Idag söndag ska vi vara klara med allt markarbete och grävande.

Sen kommer vi andra att ha mycket jobb i ytterligare några veckor med bland annat några tusen kvadratmeter gräs att torva...

Det som har hänt sen senaste inlägget är att vi har byggt 2 fairwaybunkrar till vänster på hål 1. De skär in i fairway och gör att man får tänka till lite på första utslaget. Det blir 2 bunkrar till på hål 1 och de kommer att ligga till höger innan green. Alla gamla bunkrar är igenlagda och fairway kommer att bli bredare på flera ställen. Ett klart mer strategiskt öppningshål än innan!

På hål 2 är höger bunker borta och det kommer bli en intressant avrinning där istället. Bakom green blir det en helt ny bunker som kommer fånga slag som går rakt igenom green. En av de största bunkrarna vi byggt under dessa veckorna kommer att ligga till vänster om green. Gissningsvis kommer den att bli väldigt välbesökt...

Bloggen är tillbaka någon gång i mitten på nästa vecka med en sammanfattning och lite tankar om allt som hänt.


Mattias Eriksson
Banchef

2019-11-13 En kort uppdatering...
Skönt att vara tillbaka igen efter en lyckad men intensiv vecka på Barsebäck där ledarskap stod på schemat.

Det har inte hänt så mycket i nyhetsväg de senaste dagarna. Vi har gått tillbaka och färdigställt områden på hål 6, 8 och 9 som inte varit riktigt färdiga. Det har varit dränering kvar på vissa ställen och vi har även återställt någon olycka med avgrävd bevattning. De hålen är nu helt klara och vi kan koncentrera oss på hål 1 och 2. I nästa blogginlägg som kommer till helgen så blir det lite bilder på nya bunkrar från ettans fairway.

Avslutningsvis så vill jag passa på att rikta lite fokus mot grabbarna på banan som har lagt ner ett otroligt jobb på att torva av gräs, lägga ut gräs på nya bunkrar (och gamla igenlagda), få ihop bevattning som fått stryk och samtidigt hinna dagga av greener och sköta allt annat som ska göras. Det är verkligen lätt att jobba när man har personal som man kan lita på. 

Mattias Eriksson
Banchef

2019-11-08 Banbygget går enligt plan...
Nu är bunkrarna på hål 8 färdiga, likaså på hål 7 och i skrivande stund håller hål 6 på att färdigställas. Arbetet går enligt plan och Graham och Marcin gör ett fantastiskt jobb, under Christian Lundins ledning. Har ni möjlighet, ge er gärna ut och titta...

Hål 8 kommer att sticka ut. Framförallt på grund av bunkern som ligger mitt i fairway men även i sin helhet. 5 nya bunkrar, varav 3 på fairway, ger hålet en ny karaktär som kommer att göra den till ett signaturhål, lite som hål 15 är idag.

Hål 7 har alltid varit ett av mina favorithål, med sin vackra inramning. Men med en stor avrinningsyta till höger, istället för en bunker, och en mindre bunker till vänster höjer det hålet ytterligare. Dessutom har Christian Lundin ritat in en avrinningsyta efter bunkern, som är skålformad, vilket ger en känsla av en mer upphöjd green än tidigare. Hela designen gör att greenen känns mindre, vilket den inte är, och visar på hur några "mindre" förändringar kan skapa ett helt nytt intryck.

Arbetet med hål 6 är inte lika omfattande som 7-9 men får liksom de andra hålen en mer genomtänkt design som gynnar rätt spelstrategi.

Nästa vecka är det dags för för de avslutande hålen 1-2 och till nästa helg ska arbetet vara färdigt, om allt fortsätter att gå enligt plan.

På måndag är Mattias tillbaka på plats, efter en vecka i skolbänken, och redo att skriva nästa inlägg på tisdag eller onsdag.

Ha en trevlig helg,

Jyrki Välimäki
Klubbchef

2019-11-05 En närmare titt på hål 9...
Nu är vi inne på andra veckan av banbygget och det arbetas på flera hål samtidigt. Detta för att vara så effektiva som möjligt. Men ett hål börjar bli färdigt, nämligen hål 9. Alla de nya bunkrarna är på plats och de fyra "gamla" bunkrarna är borta.

Två nya bunkrar till höger på fairway ca 180 (röd) och 240 meter (gul) från tee ramar in högersidan av fairway. De ligger längre fram i spellinjen och längre in i fairway än de tidigare bunkrarna för att fånga bollar som rullar ner för slänten. Den ideala spellinjen från tee blir mer till vänster än tidigare då fairway kommer att breddas, och den vänstra fairwaybunkern är borta.

Längre fram till vänster cirka 100 meter från green har en ny bunker byggts upp, där det en gång i tiden fanns en bunker men med en ny form och storlek. Den nya bunkern kommer att styra spelet till höger vilket gör att vattnet kan komma mer i spel. 

Den sista touchen på hålet, förutom några läckra detaljer som ni får upptäcka när ni spelar banan, är en strategiskt placerad bunker som tornar majestätiskt upp sig till vänster om green. 

Ett normalbra hål har blivit till ett klasshål, kanske till och med ett av banans absolut bästa hål. Och av vad man kan se hittills av de andra hålen så ser de också ut att få ett ordentligt lyft...

Nu tar vi ett par dagars uppehåll och återkommer på fredag då vi bland annat tittar närmare på hål 8. 

Jyrki Välimäki
Klubbchef

2019-11-02 Dag 6 och arbetet fortsätter...
Här kommer en lite kortare uppdatering på vad som hänt sen vi hördes senast. De 3 bunkrarna på hål 8 är färdiga och vi har lagt tillbaka en del av torven som vi tog upp. Resultatet ser riktigt bra ut, det är dock ett stort område att torva. Baksidor av bunkrar och ytor som är bort ifrån spelet kommer vi att så.

Grabbarna som sköter maskinerna, Graham och Marcin, har gett sig ner mot green 9. Vi vill gärna göra klart där nere innan vi väntar regn på söndag och i början på nästa vecka. De jobbar just nu med att lägga igen bunkern som var till vänster strax innan green och bygga en ny bunker som är direkt vänster om greenen. Vi har även lagt en ny dränering och området verkar ha torkat upp riktigt bra.

Den andra stora förändringen som händer nere vid 9:an är att vi sänker en del av fairway innan dammen. Detta för att göra vattnet mer synligt på inspelet. Det är ett ganska litet jobb som jag tror kommer göra väldigt stor skillnad.

Jyrki kommer att sköta bloggen nästa vecka och en uppdatering dyker upp på tisdag. Jag ska åka ner till Barsebäck för första blocket av HGU (Högre Greenkeeper Utbildning) som börjar på måndag. Spännande tider både på banan och i skolbänken alltså..

Mattias Eriksson
Banchef

 

,

2019-10-30 Hej alla, Mattias här...
Vi är inne på dag 3 av arbetet med bunkrarna och hittills har vädret varit i det närmaste perfekt. Soligt och torrt och helt motsatsen till hur det var i våras när vi byggde om på hål 3, 4 och 5 och det regnade nästan hela tiden…

Som Jyrki skrev senast så har vi börjat på hål 8. Till skillnad mot i våras så håller gräset ihop bra och vi har kunnat torva av en hel del. Vi sparar lite pengar på detta och får tillbaka samma typ av gräs igen vilket är positivt och ser snyggt ut. Så fort Christian, vår arkitekt, har godkänt bunkrarna kan vi börja lägga tillbaka gräset.

Just nu strax innan lunch på onsdagen är så gott som alla 3 fairwaybunkrar på hål 8 klara. Vi kommer att vänta med greenbunkrarna på åttan och ge oss ner till hål 9 istället och bygga en ny bunker till vänster om green där. Det blir även en ny dränering längs med kanten för att förhoppningsvis bli av med det blöta området.

Många av de nya bunkrarna byggs på ett annat sätt än våra gamla. Man gräver inte bara ett hål i marken utan botten på bunkern är nästan i markhöjd och istället höjer man runt om.  Längst ner i bunkern lägger vi sedan en dränering och täcker slangen med singel. Det är så långt vi kommer att göra färdigt i höst. Tidig vår kommer vi att lägga singel i hela botten och ”limma” den och sen lägga sand ovanpå. Återkommer till detta system som heter Better Billy Bunker när det börjar bli dags...

Det samlade intrycket hittills är att förändringarna kommer att höja banan rejält och vi får framförallt tydligare spellinjer. Det kommer att bli spännande till våren när allt är klart och vi kan visa upp en delvis ny bana.

Jag är tillbaka på lördag igen med en ny rapport och lite nya bilder!

Tills dess, ha det så bra!

Mattias Eriksson
Banchef

2019-10-28 Nu är vi igång...
Dag 1, en vacker höstdag med en annalkande sol och teamet är på plats för att starta bygget. Banarkitekt Christian Lundin, som just nu pendlar mellan Stockholm (där han jobbar med flera stora projekt som Österåkers GK och Stockholms GK) och Halland, anlände tidigt för att planera arbetet, rita upp bunkerplaceringar och ge instruktioner åt Big G, eller Graham som han egentligen heter, och Marcin som sköter maskinerna. De, liksom vi, är fulla av energi och ivriga på att komma igång...

Med hänsyn till regnet som kommit beslutades det att arbetet kommer att börja på hål 8. Den första fairwaybunkern, som ska ligga mitt i fairway, kommer att byggas först. En spektakulär bunker med en placering som säkerligen kommer att ge upphov till många diskussioner! Men syftet med placeringen är att tydligt visa spelriktning. Fairway kommer att breddas på båda sidor av bunkern så det finns mycket plats att landa sitt utslag på, om man slår någorlunda rakt...

Fairwaybunkrarna på höger sida, som idag är fyra stycken, kommer att ersättas av två nya som ligger lite längre fram i spelriktningen, den främre av dem kommer att skära in lite på fairway för att fånga upp bollar för de långtslående. Greenområdet kommer att få ett lyft med två nya bunkrar som kommer att omsluta greenen på ett mer estetiskt sätt än tidigare.  

Det var lite kort om vad som är planerat för de första dagarna. Vi återkommer på onsdag, då Mattias kommer att skriva mer i detalj om förändringarna. Förhoppningsvis har vi då också några bilder på någon eller några nya bunkrar.

Ha det bra så länge,

Jyrki Välimäki
Klubbchef

2019-10-25 Nu drar banbygget snart igång...
På måndag drar banbygget, med främst ombyggnation av bunkrarna, på Vallen igång. Bunkrarna på hål 1-2 och 6-9 kommer att få nya placeringar och former. De kommer inte bara bli funktionellt bättre utan kommer även att bli vackrare för ögat. Men det är mer än bara bunkrarna som kommer att få ett lyft. Nya klipplinjer med bredare fairways, som tar till vara på hålens naturliga former, kommer att lyfta banans kvalitet och ge en känsla av en ny bana. Det är en spännande tid vi har framför oss...

Så för att du som medlem, och alla andra intresserade för den delen, inte ska missa något så kommer vi att skriva om och visa bilder från bygget med jämna mellanrum - målet är att skriva ett inlägg 2-3 gånger per vecka. Det blir huvudsakligen jag och Mattias, banchefen, som kommer att skriva inläggen men även banarkitekt Christian Lundin kommer att dela med sig av sin kunskap. Vi kommer att skriva om fördelarna med ändringarna, vad tanken med dem är och rapportera om statusen i det dagliga arbetet. 

Vi hörs på måndag då vi tänkte skriva om bland annat vilket hål arbetet börjar på, hur planen ser ut för de första dagarna och presentera killarna som ska göra jobbet. Och förhoppningsvis visa lite bilder också...

Ha en trevlig helg,

Jyrki Välimäki
Klubbchef

 

Kommentarer